Festes d’estiu i gató d’ametles: una combinació deliciosa

gato_mallorqui_ametlla_autoctona

El solstici d’estiu, època de lluminositat, alegria, calor i fertilitat, s’identifica amb el moment de la collita i va lligat a nombroses celebracions. En l’antiguitat, després de les collites, l’home del camp sentia la necessitat d’agrair a les deïtats els béns obtinguts. Aquest pot ser el motiu pel qual la majoria de les festes majors es poden considerar herència de les celebracions agrícoles de les primeres civilitzacions. Aquestes es produïen durant l’estiu, i quan la collita havia estat molt bona és quan es parlava de Festa Gran.

Les festes d’estiu són festes d’acció de gràcies, processons d’agraïment pels fruits recollits. Però sobretot és el temps de les festes majors; cada poble celebra el patronatge d’un sant o d’una santa, i algunes d’aquestes festes han assolit una popularitat tan gran que s’han convertit en atractiu turístic, com és el cas de les festes de Sant Joan a Ciutadella de Menorca, que a més enceten les celebracions de l’inici del solstici d’estiu.

Un dels postres protagonistes en les celebracions de l’estiu és el gató. Aquest dolç fet a base d’ous, sucre, ametla i que no inclou farina en la seva composició, es combina habitualment amb el gelat d’ametla autòcton. Tot i que és un producte que es consumeix gairebé tot l’any, ja que a l’hivern se sol prendre amb una bona tassa de xocolata calent.

Curiositats del Gató

El seu nom deriva del francès gâteau (pastís), i sembla que té l’origen a la pastisseria gàl·lica de segle XVIII, tot i que els pastissos fets d’ametles es consumien a Mallorca temps abans. L’any 1679, amb motiu de la visita del bisbe Bernat Cotoner, en el monestir de Sant Salvador es varen servir, entre d’altres aliments, coques d’ametla (Rosselló, C. et al., 2002).

L’any 2018, la Comissió d’Aliments Tradicionals de les Illes Balears va aprovar la inclusió del gató com a un aliment tradicional més en el seu Catàleg. Així doncs, a partir d’aquell moment el Catàleg disposa de la fitxa individual d’aquest producte en la qual consta que es tracta d’un pastís tradicional de Mallorca elaborat amb ametla, ous i sucre, opcionalment aromatitzat amb llimona ratllada o canyella.

El dolç té forma cilíndrica, de diàmetre variable, i té una alçada d’uns 4 cm. El pes més freqüent és d’uns 900 g, tot i que pot oscil·lar entre 250 i 1350 g. Sol presentar-se empolsat amb sucre en pols, la seva superfície és de color marró clar i al tacte és llisa, tova i elàstica.

En el tall, l’interior és de color groc palla, amb un aspecte granulós i humit, on es detecta la untuositat de l’oli d’ametla. En la boca presenta una textura tova i granular i un sabor predominant d’ametla i, a més, són clarament perceptibles els trossets. Es caracteritza per la cohesió i adhesivitat mitjanes i bona solubilitat, i també perquè deixa bastant de residu sòlid a la boca. El sabor és persistent i preval el gust de la fruita seca, amb un toc d’amargor lleuger. L’aroma, marcat per les ametles, és l’atribut diferenciador. Així, l’absència de farina i el fet que el sucre i les ametles intervenen en la mateixa proporció li confereixen el sabor característic i intens d’aquest fruit sec.

Bon estiu, bones festes i bon gató amb gelat!

Publicat per IDI

Institut d’Innovació Empresarial Q575018H Plaça de Son Castelló, 1 07009 Palma de Mallorca Info@idi.es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: