Sant Joan, festivitats i rituals vinculats al solstici d’estiu

L’origen de la celebració del solstici d’estiu és pagà, una tradició que es remunta a molt abans de la implantació del cristianisme. És un culte al sol, a l’allargament del dia, que ja celebraven la majoria dels pobles de les civilitzacions antigues.

A les Illes Balears i altres indrets del món, durant la nit entre el 23 i 24 de juny té lloc la Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes. És una nit màgica en què també se celebra el solstici d’estiu, però l’Església Catòlica la fa coincidir amb la data de naixement de Sant Joan Baptista i, per aquest motiu, es celebra dos dies després del que tocaria, 21 de juny.

L’idea originària dels foguerons d’aquesta nit màgica es troba en el desig d’imitar i regenerar el foc del Sol i de conjurar les sequeres. La simbologia diu que les cendres serveixen per guarir les malalties i que és convenient saltar com a mínim tres pics per damunt una foguera per passar un bon any.

Però la festa de Sant Joan més sentida a les Illes Balears és la de Ciutadella de Menorca. El seu origen es remunta a principis de segle XIV i és religiós, la confraria del sant es dirigia en romeria a cavall a una petita ermita rural per honrar al seu patró.

Una de les particularitats més curioses de la festa són els caixers, genets que representen els diferents estaments socials de la societat de l’època: el Caixer Senyor, la noblesa; el Caixer Capellà, l’església; els Caixers Pagesos, els agricultors, i els Caixers Menestrals representen els artesans.

Els autèntics protagonistes de la festa són Indubtablement els cavalls amb les seves cabrioles, i el mestratge dels seus caixers que s’obren pas entre la multitud fervent.

Mentre que la beguda típica de la festa és el “ginet”, gin amb llimonada o suc de llimona natural, el pastís protagonista és sense cap dubte la Coca de Sant Joan coneguda com a “Coca Bamba” o “ensaïmada de Sant Joan”. Es tracta d’una coca alta enroscada en forma d’espiral. Se sol menjar amb xocolata calenta sent els protagonistes gastronòmics de les festes eqüestres de Sant Joan de Ciutadella.

La festa comença el dissabte anterior a la festa de Sant Joan amb la Vetlla des Be i el dia següent, el Diumenge des Be. El final de la festa el marca l’últim toc de fabiol, i les paraules “Fins l’any vinent si Déu vol!” que s’escolta, a lluny, a altes hores de la matinada.

Publicat per IDI

Institut d’Innovació Empresarial Q575018H Plaça de Son Castelló, 1 07009 Palma de Mallorca Info@idi.es

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: